ETUSIVU

KUKKAPELTO

KESÄKUKKAPÄIVÄ

TORIN KUKKAMÖKKI

VALKOSIPULI

HOMMANTOUHUA-blogi

PO RUSSKI

facebook

 

VÄINÖLÄN LUOMUTILA
Ukonmurrontie 154
58200 KERIMÄKI
puh: 050 494 8053
puutarha@vainolanluomu.net

amppelikori

 


Tilanne 10.8.2020: Valkosipulit nostetaan viikon päästä. Tilauksia on nyt niin paljon, että emme voi enää ottaa uusia tilauksia vastaan. Ilmoitamme tilaajille, kun sipulit ovat valmiit noudettaviksi/ postitettaviksi.

 

Talvivalkosipuli Aleksandra

Viljelemme Aleksandra-talvivalkosipulia sekä lisäysaineistoksi että elintarvikkeeksi, myös kotipuutarhureille.

Talvivalkosipuli istutetaan voimakkaasti lannoitettuun maahan syys-lokakuussa ennen pakkasia, jotta juuristo ehtii kehittyä ennen talven tuloa. Liian aikainen istus saattaa innostaa kynnet kasvamaan liikaa, jolloin talvivauriot ovat mahdollisia. Istukassipulin menekki on noin 66 kynttä/10 metriä, karkeasti arvioiden 11 sipulia/10 metriä.

Penkkiin istutus varmistaa sen, etteivät sipulit vaurioidu syksyn kosteudessa. Harva taimi- ja riviväli estää mahdollisten homeiden lisääntymisen kasvustossa etenkin sateisina kesinä. Naattihometta voi ehkäistä myös liottamalla kynsiä ennen istutusta tunnin verran 40-asteisessa vedessä. Yleisesti ottaen Aleksandra on kiitollinen kasvatettava, ja terve ja satoisa lajike.

Kasvuunlähtö tapahtuu aikaisin keväällä. Aleksandran kukkavarsi saattaa kasvaa jopa metrin korkeudelle. Kukkavarsi on jäykkä, joten talvivalkosipulia ei voi letittää kevätlajikkeiden tapaan. Kukkavarsiin muodostuu pieniä "itusipuleita", joista voi myös kasvattaa uusia sipuleita. Aikaa tähän menee tosin 2-3 vuotta. Itusipuleiden kasvattamisesta voit lukea lisää täältä. Kukkavarsien poistaminen saattaa vaikuttaa edullisesti sipulin kokoon. Tästä ei kuitenkaan ole varmaa näyttöä. Talvisalkosipuli nostetaan kevätlajikkeita aikaisemmin, heinä-elokuussa, kun naatisto alkaa tuleentua. Kuivina kesinä kastelu lisää satoa huomattavasti. Aleksandra on isokokoinen, väriltään punahäiväinen lajike. Lisäysaineistoksi käy parhaiten 5-8 –kyntinen emosipuli, joka tuottaa tasalaatuista kynttä istutukseen.

Ruoanlaitossa isokyntinen ja paksukuorinen Aleksandra on kokin unelma - maku on voimakas mutta ei polttava, ja kynsi helppo kuoria. Huolellisesti kuivattu talvivalkosipuli säilyy talven yli huoneenlämmössä.

valkosipuleita

Näin istutat talvivalkosipulin:

Kynnet istutetaan aiemmin valmisteltuun maahan noin 2 viikkoa ennen roudan tuloa. Keski-Suomen korkeudella istutus tapahtuu useimmiten lokakuun puolivälin tienoilla.

Kynnet irrotetaan sipuleista aikaisintaan vuorokautta ennen istutusta. Kutsumme tätä irrottelua kynsimiseksi. Kynsimisen ilosta kannattaa ottaa kaikki irti! Tarvikkeet: taustamusiikkia tai hyvä äänikirja, tylsä veitsi ja muutama astia: 1 roskille, 1 isoille kynsille ja 1 pienille kynsille. Irrottele veitsen avulla varovasti kynnet keskiruodista ja lajittele ne koon mukaan. Isoista kynsistä kasvaa isoja sipuleita! Homeen torjumiseksi kynsille voi antaa lämminvesikäsittelyn 1 tunti 40 asteisessa vedessä. Tämä käy helpoimmin laittamalla kynnet verkkopussissa isoon kattilaan. Lämpötilaa on tarkkailtava, ettei se pääse nousemaan!

Kynnet istutetaan maahan terävä puoli ylöspäin. Väärinpäin istutettu kynsi lähtee tietysti kasvamaan hieman hitaammin, mutta sekin hakee paikkansa ajallaan. Maan alla kasvava varren osa tosin jää taiteelliselle mutkalle. Istuttaminen saattaa olla säiden puolesta kolkkoa puuhaa. Maanpinta on usein aamulla kohmeinen, mutta sulaa iltapäiväksi. Ja jos ei sula, kynnelle täytyy tehdä penkkiin reikä keppiä tms. apuna käyttäen. Jos joudut kaivelemaan reikiä jäiseen maahan, huolehdi siitä, että kynsi kuitenkin tulee reiän pohjalla maata vasten. Tarkoitus on, että kynsi alkaa kasvattaa juurta, mutta ei lähde vielä kasvamaan maan pinnalle. Lämpiminä syksyinä on vaara, että sipulit lähtevät kasvamaan liian aikaisin.

Näin tilaat valkosipuliamme:

Lähetä tilauksesi mieluiten sähköpostilla. Liitä mukaan nimesi, osoite ja puhelinnumero. Puhelinnumero tarvitaan pakettikortin tietoihin.

Myös posti saattaa käyttää puhelinnumeroa ilmoittaakseen lähetyksesi saapumisesta. Emme luovuta tietojasi kenellekään, emmekä lähetä mainoksia. Tietojasi käytetään ainoastaan lähetyksen postittamiseen.

Valkosipulimme hinta on 30 e/kg (sis.alv 14%). Postikuluja perimme postin hinnaston mukaan, syyskuussa 2019 lähetyshinnat olivat alk. 13,40 per paketti. Emme peri muita toimitus- tms. kuluja. Lähetämme tilaukset vain postiennakolla. Toimitamme korkeintaan 3 kg/ asiakas, jotta sipulia riittäisi mahdollisimman monelle asiakkaallemme.

Sinulla on myös mahdollisuus hakea paketti joko tilaltamme Kerimäeltä, tai joistakin elo-syyskuun myyntitapahtumistamme, jolloin säästyt postituskuluilta. Myyntitapahtumiemme paikkakunnat on listattu nettisivujemme etusivulle. Hakemisesta on sovittava hyvissä ajoin etukäteen.

***

***

Olemme viljelleet Aleksandraa vuodesta 2000. Lisäämme viljelypinta-alaa vuosittain mahdollisuuksien mukaan. Silti kysyntää on jatkuvasti enemmän kuin voimme toimittaa. Teemme tulevan kesän sadosta arvion, jonka perusteella otamme varauksia vastaan. Käytännössä varauslista täyttyy jo talven aikana.

Valkosipulit nostetaan elokuussa ja niitä kuivataan kuivurissa noin kuukauden ajan. Alamme lähettää paketteja elokuun lopulla. Jokaiselle tilaajalle ilmoitetaan, kun paketti laitetaan postiin. Pyydettäessä laitamme lähetyksen mukaan myös luomutodistuksen ja viljelyohjeet.

Avaa paketti heti sen saavuttua ja säilytä sipulit huoneenlämmössä. Sipulimme säilyy parhaiten huoneenlämmössä, EI jääkaappissa tai kylmiössä.

Valkosipulimme on virallista, tarkastettua luomua. Se istutetaan, nostetaan ja kauppakunnostetaan hellävaraisena käsityönä jotta sipuli kestäisi säilytystä mahdollisimman pitkään.

Luomutodistuksemme v.2018 löydät täältä.