ETUSIVU

KUKKAPELTO

KESÄKUKKAPÄIVÄ

TORIN KUKKAMÖKKI

VALKOSIPULI

HOMMANTOUHUA-blogi

PO RUSSKI

facebook

 

VÄINÖLÄN LUOMUTILA
Ukonmurrontie 154
58200 KERIMÄKI
puh: 050 494 8053
puutarha@vainolanluomu.net

amppelikori

 

Kukkapelto ja kukkien itsepoiminta

Tervetuloa Väinölän luomutilalle!

Huom, vuonna 2021 kukkapellolla ei ole itsepoimintaa! Kuiva ja kuuma kesä vei kukat.

Hehtaarin kokoiselta kukkapellolta löytyy toinen toistaan kauniimmat kukkalajit ja -lajikkeet. Kerää leikkokukat kesän juhlaan tai kuivattavia kukkia, koristeheiniä ja siemenkotia kransseihin, kukka-asetelmiin ja kuivakimppuihin.

Kukkien kerääminen on hauskaa ja edullista!

Olemme avoinna kesällä ma-su klo 9-19. Kukkapellot sijaitsevat aivan tien vieressä, joten pääsy pellolle on vaivatonta. Pellon laidalla olevasta katoksesta voit lainata kaikkia kukkien poimimiseen tarvittavia välineitä: keruukorit, sakset, veitset, sankot, kuminauhat... Katoksesta löytyy myös ajantasainen hinnasto. Pääsääntöisesti kimpullinen kukkia maksaa 5 e, ja korillinen 18 e. Yksittäishintaiset lajit (mm. auringonkukka, koristekaali) ilmoitetaan erikseen. Normaalina kesinä kukkapellolla voi kulkea tavallisissa varusteissa. Tarvittaessa lainaamme saappaita ja sadetakkeja. Huom. kesällä 2021 ei itsepoimintaa - kuivuus vei kukat!

kukkasia

Kesähäät, sukukokous, syntymäpäivät...?

Kerää kimppu tai korillinen! Juhlaa ja sen koristelua suunniteltaessa on hyvä miettiä valmiiksi tilaan sopivat värit ja tyyli. Tarvittaessa voit varata keruuta varten ajan, niin pystymme parhaiten suunnittelemaan milloin ja miten kukat on parasta kerätä juhlaasi varten. Tuoreena käytettäviä kukkia on hyvä säilyttää jonkin aikaa keräämisen jälkeen kylmiössä. Siten parannetaan kukkien maljakkokestävyyttä. Tilan kylmiö on tarvittaessa käytössäsi. Ajoita kukkien keruu ja nouto niin, että kukat ovat juhlassasi parhaimmillaan! Autamme tarvittaessa suunnittelussa ja keruussa. Isompia kukkamääriä varten voit varata mukaan sellaisen vesiastian, joka pysyy pystyssä autossa kuljetuksen ajan.

Kuivakukkia talven iloksi - vinkkejä kuivatukseen

Kukat kannattaa puhdistaa ylimääräisistä lehdistä jo pellolla, jolloin kuivattavien kimppujen ripustelu käy kotona vaivattomasti. Kimppujen koko riippuu lajista. Esimerkiksi olkikukka on paras kuivattaa 15-20 kappaleen nipuissa, kun taas jykevävartisia revonhäntiä mahtuu kimppuun ehkä vain 5 kappaletta. Ripusta kotona kuivakukat ylösalaisin pimeään, ilmavaan paikkaan. Varsi on kuiva, kun se katkeaa taittaessa napsahtaen.

Milloin keräämään?

Kukkapelto on parhaassa kukkaloistossa elo-syyskuussa. Valikoima on tuolloin suurimmillaan, ja pelto loistaa eri väreissä. Kuivakukista parhaimmat, kuten sini-ikiviuhko, olkikukka ja useimmat koristeheinät avaavat päivittäin yhä uusia ja uusia nuppuja. Auringonkukat nousevat parin metrin korkeuteen ja asteripenkit ovat täpötäynnä erivärisiä kukkia… Amaranthuksen pisimmät hännät laahaavat jo maata, ja kehäkukka ja kesäpäivänhattu loistavat keltaisen ja oranssin eri sävyissä…

Koko kesän voi kerätä!

Kukkapellon väriloisto on parhaimmillaan elokuussa, mutta jos etsit morsiusharsoa, helminukkajäkkärää tai maariankelloa, keruureissu kannattaakin tehdä heinäkuun puolella. Jos haluat varmistaa haluamasi lajin saatavuuden, voit tiedustella tilannetta soittamalla tai sähköpostilla!